ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Προγράμματα για ηλικιωμένους. Πρωτεργάτρια η Ισπανία με επιδότηση προγραμμάτων για ώριμες ηλικίες


Στον ευρωπαϊκό Νότο την κούρσα του ανταγωνισμού οδηγεί η Ισπανία, ενώ η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου είναι η λιγότερο φιλική χώρα της ΕΕ των «27», μετά την Ουγγαρία, για τους ηλικιωμένους (ασφάλεια, προσβάσεις, υποδομές). Η Ισπανία από το 2009 υλοποιεί επιδοτούμενα προγράμματα για τουρίστες άνω των 55 ετών. Για τις χρονιές 2009-2010 και 2010-2011 το πρόγραμμα European Senior Tourism δημιούργησε πάνω από 53 εκατ. ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία και σχεδόν 1.700 θέσεις εργασίας, ενώ φιλοξενήθηκαν 100.000 τουρίστες από 16 εθνικότητες και καταγράφηκαν 800.000 διανυκτερεύσεις, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού SEGITTUR, και συνεχίζεται κανονικά και εφέτος (2012-2013) για τέταρτη χρονιά. Μάλιστα στα τέλη Απριλίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αντόνιο Ταγιάνι επεσήμανε ότι το πρόγραμμα επέστρεψε 1,5 ευρώ για κάθε ευρώ που επενδύθηκε.
Το πρόγραμμα European Senior Tourism αναπτύχθηκε με σκοπό την πώληση ταξιδιών στην Ισπανία τις περιόδους μέσης και χαμηλής κίνησης (Οκτώβριος - Απρίλιος), τα οποία χρηματοδοτούνται μερικώς από το ισπανικό κράτος. Οι προορισμοί που συμμετέχουν είναι η Ανδαλουσία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η Βαλένθια. Στόχοι του European Senior Tourism ήταν η αντιμετώπιση της εποχικότητας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η συμβολή στην ενεργή γήρανση του πληθυσμού, καθώς οι ταξιδιώτες αισθάνονται νέοι, υγιείς, δυνατοί και έχουν διάθεση για ζωή.
Απευθύνθηκε σε ευρωπαίους πολίτες άνω των 55 ετών, κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Σλοβακία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Δανία, Γαλλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιρλανδία). Τον δεύτερο χρόνο του προγράμματος η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση σε συμμετοχές με 15.254 τουρίστες (35%). Η τιμή του βασικού πακέτου ήταν 420 ευρώ (η επιδότηση ήταν 100 ευρώ για κατοίκους της Ελλάδας) και τα προσφερόμενα ταξίδια συνδύαζαν αερομεταφορά με διαμονή 8, 10, 15 και 29 ημερών.


«55 Plus» στον Αθω 
  • Παίρνοντας παράδειγμα από την Ισπανία, ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω εγκαινιάζει από την 1η Οκτωβρίου το πρόγραμμα «55 Plus», που αφορά ολοκληρωμένες προτάσεις διακοπών κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου για τους άνω των 55 ετών, με θρησκευτικό και ιστορικό τουρισμό ως αγροτουρισμό και οινοτουρισμό. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος τονίζει ότι «χρειάζονται απαραίτητες υποδομές», προτείνοντας το είδος αυτό να αναπτυχθεί κοντά και σε αστικά κέντρα.
Πηγή:Το Βήμα