ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι υπόθεση και ευθύνη όλων


Η Ολγα Κεφαλογιάννη παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου από την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, παρουσία των Γενικών Γραμματέων Τουρισμού Κωνσταντίνας Μπέη, Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής Γιάννη Πυργιώτη, του προέδρου του ΕΟΤ Κ. Ζήκου και του Γενικού Γραμματέα Γ. Κωλέτσου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Αναλυτικά η υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους δήλωσε τα εξής:

«Είναι μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη ευθύνη για μένα η ανάληψη της θέσης αυτής, στο αυτόνομο πλέον Υπουργείο Τουρισμού. Συμπίπτει με μια κρίσιμη, ιστορική εθνική συγκυρία. Η οικονομία βρίσκεται σε πολυετή ύφεση και πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα αξιόπιστες αναπτυξιακές λύσεις.

Ο Τουρισμός, είναι μια τέτοια, σίγουρη και αξιόπιστη λύση. Καταλυτικός τομέας για το ΑΕΠ και την απασχόληση, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας. Ισχυρός και ανταγωνιστικός τουρισμός, σημαίνει ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Σημαίνει αξιόπιστες ευκαιρίες υπέρβασης της κρίσης , ευκαιρίες ανάπτυξης και για άλλους συνδεδεμένους κλάδους, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η εστίαση. Σημαίνει εισόδημα, καταπολέμηση της ανεργίας, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή για όλη την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες. Άρα, αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε, είναι να καταρρίψουμε όλα αυτά που εμποδίζουν την ανάπτυξη του τουρισμού… Άμεσα, αποτελεσματικά, συλλογικά.

Γιατί η ανάπτυξη του τουρισμού είναι υπόθεση και ευθύνη όλων. Αποσπασματικές και μεμονωμένες κινήσεις δεν επαρκούν. Το έχουμε δει στην πράξη. Η προσπάθεια οφείλει να είναι συλλογική. Ο στόχος είναι εθνικός.Αυτό είναι το μήνυμά μας σήμερα.

Αυτό είναι το μήνυμα της ίδρυσης του Υπουργείου Τουρισμού. Είμαστε μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Καλούμαστε να συνθέσουμε. Να ενώσουμε δυνάμεις και επάνω σε κοινές εθνικές βάσεις, να ενεργοποιήσουμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του Τουρισμού. Να συμπληρώσω, ότι αυτή η ανάγκη αναζήτησης συνεργασιών είναι πολύ ευρύτερη. Η προσπάθειά μας πρέπει να περιλαμβάνει συνολικά τον κόσμο του τουρισμού, τους συλλογικούς φορείς του, τους επιχειρηματίες και εργαζόμενούς του. Και σίγουρα τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ. Όλοι μαζί, είμαστε η εμπροσθοφυλακή. Μαζί , μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Με τη γνώση , την πείρα , την αγάπη σας για τον Ελληνικό τουρισμό. Θέλω να σας δηλώσω ότι στηρίζω τα μέγιστα στη δουλειά σας. Όλοι μαζί πρέπει να καταρτίσουμε έκτακτο σχέδιο άμεσης ενεργοποίησης, για να έχει η χώρα, στο προσεχές διάστημα συγκεκριμένη, υπεύθυνη τουριστική πολιτική. Με ρεαλισμό, αλλά και φαντασία. Που ανανεώνει το υπάρχον αναπτυξιακό μοντέλο. Που συνδυάζει τη σιγουριά του παλιού με την φρεσκάδα του καινούργιου… Μια πολιτική με άξονες:

  • Έναν ταχύ και αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων.
  • Την αποκατάσταση της «τραυματισμένης» εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
  • Την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και τη δημιουργία προϋποθέσεων για να γίνει η Ελλάδα πιο σύγχρονη και ελκυστική για την τουριστική επένδυση.

Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Οι συνθήκες επιβάλλουν λίγα λόγια και πολλή δουλειά…Έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικά ‘σφιχτό’ χρονοδιάγραμμα. Ένα πρόγραμμα 100 ημερών, για να βάλουμε μπροστά τις μηχανές. Ο Τουρισμός πρέπει να γίνει και πάλι κεντρικός πυλώνας της οικονομίας και ισχυρός μοχλός ανάπτυξης. Μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής της εθνικής μας οικονομίας. Μπορεί και πρέπει να παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση. Είμαι βέβαιη, ότι συλλογικά, μεθοδικά, με προγραμματισμό και στόχευση, θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν το στόχο. Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την τραυματισμένη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Θα καταφέρουμε να κάνουμε και πάλι την Ελλάδα ισχυρή και περήφανη χώρα του παγκόσμιου τουρισμού. Έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε θέληση, έχουμε πείσμα, έχουμε όρεξη για δουλειά, μπορούμε, πρέπει και θα πετύχουμε».