ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Taleb Rifai: Τα επιτεύγματα της Ελλάδος είναι πολύ σημαντικά»

 «Ο τουρισμός είναι πιθανώς ο μόνος τομέας μέσα στην οικονομία ο οποίος πάει καλά και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Παρά τα διάφορα προβλήματα και τις προκλήσεις ο τουρισμός πάει καλά. Το 2011 4,4% ανάπτυξη, ενώ στην Ευρώπη είχε 6% ανάπτυξη, στην Ελλάδα περίπου 10%. Και αυτό είναι αξιοσημείωτο» ανέφερε οΓ.Γ του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων ΕθνώνTaleb Rifai στην κοινή συνέντευξη  με τον Π. Γερουλάνο και συνέχισε, «Φέτος, το 2012, ένα δισεκατομμύριο, ένα δισεκατομμύριο επαναλαμβάνω, διεθνείς επιβάτες θα περνούν τα σύνορα, οι μισοί απ’ αυτούς στην Ευρώπη. Θα έρχονται στην Ευρώπη. Πάνω από 520 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα φτάσουν στην Ευρώπη το 2010 ενώ χθες είχαμε 500 εκατομμύρια που έφταναν στην Ευρώπη, αλλά προβλέπουμε ότι ο τουρισμός σημειώνει ανάπτυξη.
Συνεπώς η Ευρώπη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προορισμό. Η Ασία, η Νότιος Αμερική και αυτές αναδύονται ως αγορές αλλά η Ευρώπη παραμένει βασικός προορισμός. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τους διεθνείς ταξιδιώτες.
Η ιστορία, η παράδοση, τα επιτεύγματα της Ελλάδος είναι πολύ σημαντικά. Και όλα αυτά τα επιτεύγματα ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και γι’ αυτό η επίσκεψή μας εδώ δεν είναι απλώς μία απόκριση σε αυτή την πολύ ευγενική πρόκληση που απεύθυνε σε μας ο πολύ ενεργός, πολύ ενθουσιώδης Υπουργός και φίλος. Είναι ένα πολιτικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι η διεθνής κοινότητα, η διεθνής κοινότητα των ταξιδιωτών, η κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών που εκπροσωπείται από την Επιτροπή την εξειδικευμένη παρέχει την απόλυτη υποστήριξη σε εσάς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει λύση για τα προβλήματα και ο τουρισμός πράγματι θα μπορέσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα θα βρει διέξοδο απ’ αυτή την κρίση και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. Συζητήσαμε χθες ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια που εντοπίζονται στον τομέα του τουρισμού, η άρση του οποίου θα βοηθήσει τον τουρισμό να απελευθερωθεί και να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός και πιο ελκυστικός και να δώσει τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη.
Μιλήσαμε δηλαδή για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, μιλήσαμε για τις θεωρήσεις της βίζας και άλλων προβλημάτων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: Ο τουρισμός, όπως είπα, πέρσι πήγε πάρα πολύ καλά και φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τους δύο πρώτους μήνες είναι αρκετά θετικά και ενθαρρυντικά. Η ΑΤΑ ανακοίνωσε μία ανάπτυξη της τάξεως 5,5 με 6% στα παγκόσμια ταξίδια με αερομεταφορές και γενικότερα τα στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνουνε πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό, στοιχεία και αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα έτη 2008 - 2009, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση.
Η συνάντησή μου με τον Υπουργό ο οποίος έχει γίνει φίλος μου πια δεδομένου ότι συνεργάζεται πάρα πολύ στενά τόσο με την Επιτροπή Ταξιδιών και Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών όσο και με μένα προσωπικά για να μας βοηθήσει και να συνεργαστούμε να άρουμε αυτά τα εμπόδια. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία.
Αυτό το θέμα θα συζητηθεί και μέσα στα πλαίσια του G 20 στο Μεξικό που θα διοργανωθεί τον Ιούλιο. Η Ελλάδα είναι προσκεκλημένη στο G Twenty τον Ιούλιο στο Μεξικό, όπου και θα μεταφέρουμε το μήνυμα στα υψηλά επίπεδα στις λήψεις αποφάσεων, προκειμένου οι παγκόσμιοι ηγέτες, δηλαδή οι G Twenty να εστιάσουν και αυτοί σε αυτό το θέμα. Οι G Twenty όπως γνωρίζουμε είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, συνεπώς το να καταπιαστούμε με αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Τον λόγο έλαβε ο κ. Γερουλάνος: «Θα σας δυσαρεστήσω φοβάμαι, διότι δεν είμαι υπέρ των προβλέψεων. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι, ότι το μίγμα των τουριστών που υποδέχεται η Ελλάδα, αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Βλέπουμε οι κρατήσεις να γίνονται τώρα την τελευταία στιγμή, αλλάζει η εθνικότητα των τουριστών, βλέπουμε ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες από την Τουρκία να έρχονται στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να κάνουμε κάποιες προβλέψεις.
Έχουμε κάποια δυσάρεστα νέα από τη Γερμανία για τις προκρατήσεις οι οποίες δεν ήταν οι αναμενόμενες, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι γενικότερο φαινόμενο και ότι δε μπορεί να επηρεάσει τα τελικά αποτελέσματα. Έχουμε δει μια ανάκαμψη από άλλες χώρες της στις προκρατήσεις οπότε πιστεύουμε ότι με την ανάπτυξη αυτής της τάσης και με την ανάπτυξη των νέων αγορών, θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε δυναμικά. Και πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία και ανάπτυξη».
T. RIFAI: Όπως σας είπα, είναι πάρα πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις. Θα ήθελα να είμαι λίγο πιο συγκεκριμένος, παρ’ πόλο που είναι μάλλον ρίσκο να είναι κανείς συγκεκριμένος στον κόσμο που ζούμε. Επιτρέψτε μου να σας πω γιατί: Πέρυσι η Ευρώπη αναπτύχθηκε κατά 6% και αυτό ήταν αναπάντεχο. Αυτό οφειλόταν επίσης στα γεγονότα που διαδραματίζονταν στην Αίγυπτο και στη Βόρεια Αφρική, γεγονός που οδήγησε πάρα πολλούς τουρίστες, 7,5 εκατομμύρια για να είμαι ακριβής, στο ν’ αλλάξουν ταξιδιωτικό προορισμό. Αυτό βεβαίως δε θα συνεχιστεί το 2012.
Η γενικότερη πρόβλεψη παγκοσμίως δείχνει μια συνέχιση της θετικής ανάπτυξης αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς. Αναμένουμε μια ανάπτυξη μεταξύ 3 και 4 βαθμών. Και περιμένουμε ότι η Ευρώπη θ’ αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2012.
Η Ελλάδα θ’ ακολουθήσει αυτή την τάση. Με άλλα λόγια, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα έχει μια θετική ανάπτυξη, αλλά σίγουρα δε θα είναι η ανάπτυξη που είχε πέρυσι, το 2011 που ήταν πάνω από 9%-10%. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά θα δούμε μια συνέχιση της θετικής τάσης, η οποία θα φτάνει στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Πιστεύω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από δυο βασικούς παράγοντες: Στον ιδιωτικό τομέα η βιομηχανία του τουρισμού έχει προσαρμοστεί στις περιστάσεις. Έχει γίνει πιο ευέλικτη, έχει γίνει πιο προσαρμόσιμη στη νέα κατάσταση. Και γι’ αυτό τ’ αποτελέσματα είναι θετικά. Αυτή η πρόκληση λοιπόν ανήκει στο παρελθόν. Τώρα όμως είναι ο δημόσιος τομέας ο οποίος πρέπει να προσαρμοστεί.
Τι πρέπει να κάνει: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνει τη διαφορά, κάτι πρέπει να κάνει για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών και για τη βίζα, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες και από άλλες αγορές και κυρίως της Ρωσίας. Αν γίνει κάτι σ’ αυτό τον τομέα, τότε σίγουρα η ανάπτυξη θα είναι ακόμα πιο θετική. Και βεβαίως ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι να ολοκληρωθούν οι πολιτικές διαδικασίες, οι εκλογές, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση προκειμένου να φανεί το ξεκάθαρο τοπίο.
Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι, συγκρατημένα αισιόδοξοι και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα είναι μια θετική ανάπτυξη. Ήπια θετική ανάπτυξη αλλά αναμφίβολα θετική ανάπτυξη για την Ελλάδα.

Ο κ. T. RIFAI αναφέρθηκε και στη διαφοροποίηση λέγοντας:  «Τι εννοούμε διαφοροποίηση των προϊόντων; Εννοώ ότι η Ελλάδα έχει και το δυναμικό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας προορισμός ο οποίος θα είναι γνωστός για πάρα πολλά προϊόντα, όχι μόνο για τις πιο όμορφες παραλίες, την πιο όμορφη θάλασσα, κάτι που ισχύει βεβαίως μην με παρεξηγήσετε, αλλά για πολύ περισσότερους λόγους, θα μπορούσε να υπάρχει μια διαφοροποίηση των προϊόντων.
Και τέλος όσον αφορά την διαφοροποίηση των αγορών. Νέες αγορές πολύ σημαντικές. Η Βραζιλία το 2010 αυξήθηκε κατά 52%, το 2011 27%. Δίνουμε εμείς καμία προσοχή σ’ αυτή την αγορά; Η Κίνα αναπτύχθηκε κατά 28% και η Ρωσία 28% το 2011, τι προσοχή δίνουμε σ’ αυτές τις αγορές;
Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα».