ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ημερίδα για βιώσιμη διαχείριση τουριστικών προορισμών, βιοποικιλότητα και τοπικές κοινωνίες στη Μήλο

Το MEDASSET, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά, διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 21 Απριλίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου “Γεώργιος Ηλιόπουλος”, με θέμα: “Βιώσιμη Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών, Βιοποικιλότητα και Τοπικές Κοινωνίες”. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ημερίδα που διοργανώνεται από το MEDASSET, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Ocean Fund της Royal Caribbean Cruises Ltd.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για το πώς μπορεί να συνδυαστεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Μήλου με την προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού, σε ένα πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, επαγγελματιών, φορέων και κοινωνικών ομάδων. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν βέλτιστες πρακτικές, ενώ ομιλητές από Ισπανία και Γαλλία θα μιλήσουν για παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών τουριστικών δραστηριοτήτων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.   

Η ημερίδα θα είναι πρακτικού ενδιαφέροντος και ειδική έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τη σύγχρονη προσέγγιση αειφόρου διαχείρισης τουριστικών προορισμών και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η εφαρμογή της. Θέμα συζήτησης θα είναι επίσης ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι σχετικοί φορείς στη διαχείριση παράκτιων ή/και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη Μήλο, καθώς και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη δημιουργία μιας προστατευόμενης περιοχής για την περαιτέρω βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Μήλου.

Οι ομάδες εργασίας και διαβούλευσης που θα δημιουργηθούν, με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν βιώσιμες λύσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, που θα συνδυάζουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τη διαφύλαξη του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μήλου.