ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Απάντηση Ανωμερίτη για τον Σταθμό εμπορευματοκιβωτίων ΟΛΠ Α.Ε.


Σχετικά με ερώτηση βουλευτών για τα θέματα οικονομικών διαφορών κατά την κατασκευή του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων ΟΛΠ Α.Ε. (Προβλήτας Ι ) στο Νέο Ικόνιο ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα :

1. Tο έργο αυτό προκηρύχθηκε το 2003, η σύμβαση με τον Ανάδοχο υπογράφτηκε το 2005, περατώθηκε το 2009. Παράλληλα το 2008 με ανάθεση δόθηκε και το έργο της προέκτασης του ίδιου Προβλήτα με παράδοση το 2010.

2. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου υπογράφτηκαν 47 λογαριασμοί με πίνακες υπολογισμού. Το έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμα οριστικά από το Δ.Σ. του Οργανισμού.

3. Κατά την διαδικασία του τελικού οικονομικού ελέγχου του 2011 διαπιστώθηκαν από τον ΟΛΠ Α.Ε. και την ανάδοχο εταιρεία λανθασμένα στοιχεία εφαρμογής επί ορισμένων συντελεστών αναθεώρησης του ΥΠΕΧΩΔΕ.

4. Μετά από διαπιστώσεις και καταγγελίες που έγιναν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης αυθημερόν:

(α) ανέθεσε στη Δ/νση Επιθεώρησης την άμεση διοικητική και οικονομική διερεύνηση του θέματος και (β) ανέθεσε στο γενικό διευθυντή τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τον καταλογισμό πιθανών διοικητικών ευθυνών.

5. Από την οικονομική διερεύνηση της εκτέλεσης των έργων, κατά τη διαδικασία οριστικής παράδοσης κυρίως σε λογαριασμούς μεταξύ των ετών 2007 και 2009, διαπιστώθηκαν διαφορές υπέρ του Ο.Λ.Π. Α.Ε. ύψους 6.785.627 Ευρώ.

6. Η ανάδοχος εταιρία αναγνώρισε τις διαφορές αυτές και ανέλαβε την υποχρέωση άμεσης επιστροφής των ποσών αυτών.

7. Η διοικητική εξέταση και η ΕΔΕ συνεχίζονται. Η περάτωση τους και τα συμπεράσματα τους θα ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδος, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως στο Δ.Σ.

8. Σημειώνεται ότι (α) από το 2010 έχει ενταχθεί νέο σύστημα παρακολούθησης των εκτελούμενων έργων, (β) όλοι οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί γίνονται με ανοιχτές διαδικασίες προκήρυξης με ταυτόχρονη ανάρτηση στο διαδίκτυο, (γ) για κάθε σημαντικό έργο θα προσλαμβάνεται εξωτερικός σύμβουλος- ελεγκτής για την ποιοτική και οικονομική παρακολούθηση της εκτέλεσης του και (δ) για όλα τα λοιπά έργα της τελευταίας δεκαετίας ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σύντομα από ελεγκτική τεχνική εταιρία η συνολική έρευνα της ορθής οικονομικής διαχείρισης τους.