ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τάσος Κουράκης: Αφύλακτοι οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας

Την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης και Ζ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή, με θέμα: “Ενημέρωση, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων”.

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην αρχαιολογική υπηρεσία που έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας να είναι ουσιαστικά αφύλακτοι. Το Υπουργείο Πολιτισμού όμως αντί να ενισχύσει τα μνημεία μας με φύλακες, προωθεί την περαιτέρω μείωση του προσωπικού, μέσω ενός νέου οργανισμού, ο οποίος προβλέπει τη συγχώνευση των υπηρεσιών, και τη μείωση των οργανικών θέσεων. Η περαιτέρω συρρίκνωση του ήδη υποστελεχωμένου Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο επλήγη από την εφεδρεία είναι μία εντελώς παράλογη ενέργεια που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα αίτημα εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης.

Σχετικά με τις υπουργικές εξαγγελίες για την εκπαίδευση των φυλάκων ο Τάσος Κουράκης τόνισε ότι, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός των αρχαιοφυλάκων είναι συμβασιούχοι επιβάλλεται να αρθούν οι περιορισμοί του ΠΔ 164/2004 (γνωστό και ως διάταγμα Παυλόπουλου), ώστε να μπορούν οι συμβασιούχοι φύλακες να εργάζονται και πέραν του 24μηνου και να μην αναγκάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού να εκπαιδεύει διαρκώς νέους εργαζόμενους.

Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να γίνει επιτέλους ανεξάρτητη αρχή, ώστε ιδιαίτερα κατά τη σημερινή περίοδο, κατά την οποία οι πολίτες είναι καχύποπτοι απέναντι σε κάθε φορέα εξουσίας, να περιφρουρηθεί το κύρος του ΚΑΣ και οι αποφάσεις του να είναι σεβαστές από όλους, χωρίς αμφισβητήσεις και σκιές.

Εκτός όμως από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα μουσεία μας από το οργανωμένο έγκλημα, ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο διέρχεται η πολιτιστική μας κληρονομιά από τις πολιτικές που προωθεί το μνημόνιο μέσω του fast track. Ήδη οι αρχαιολογικοί μας χώροι αναοριοθετούνται προκειμένου η υπό προστασία περιοχή να συρρικνωθεί και να δοθεί ελεύθερη στις “επενδύσεις” και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Κατά συνέπεια είναι πολλαπλάσια καταστροφική η κυβερνητική πολιτική για τον πολιτισμό ακόμη και από τη δράση κακοποιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.