ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τη δράση δημιουργίας «Street Mall» προωθεί η ΕΣΕΕ.

Η δράση δημιουργίας υπαίθριων εμπορικών κέντρων σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων (Open Mall/Street Mall) που έχει προτείνει και προωθεί η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εμπλουτίζεται συνεχώς με παρεμβάσεις των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

Σκοπός της εν λόγω δράσης ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση των εμπορικών κέντρων των πόλεων σε ενιαία κέντρα με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας και της σαφούς μείωσης της κατανάλωσης, η αναζήτηση νέων εργαλείων που θα ενισχύσουν τη Μμε επιχειρηματικότητα καθίσταται παραπάνω από αναγκαία.

Υπ’ αυτήν την έννοια, στόχος της ΕΣΕΕ είναι να δημιουργήσουν συνέργειες μέσα από την συνεργασία εμπορικών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους προς όφελος των καταναλωτών, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall (χώροι στάθμευσης, παιδικοί σταθμοί, άμεση ενημέρωση για εκπτώσεις και προσφορές, επιβράβευση για αγορές που γίνονται με επιπλέον εκπτώσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις). Βασικοί κόμβοι των εν λόγω πρωτοβουλιών είναι οι Εμπορικοί Σύλλογοι.

Ενδεικτικό των προτάσεων αυτών είναι η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου που πρότεινε το «εργαστήρι θαυμάτων», το οποίο θα περιλαμβάνει δρώμενα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των καταναλωτών στην περιοχή. Επίσης, από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά μεταξύ άλλων προτείνεται η γιορτή δρόμων, η διοργάνωση αμφικτιονίας και η έκθεση βιβλίου.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πολλά μέλη επιχειρούν να εξειδικεύσουν τις παρεμβάσεις τους στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, εντάσσοντάς τες όμως στο γενικότερο πλαίσιο του «Open Mall».

Η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, θα αναπτύξει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της δράσης, ώστε να παρουσιαστεί ένας οδηγό εφαρμογής συνθηκών βιωσιμότητας για την μικρομεσαία ελληνική εμπορική επιχείρηση, αλλά και ένα «έξυπνο πλαίσιο» παραγωγικής και αποδοτικής λειτουργίας κάθε τοπικής εμπορικής αγοράς.

Είναι σαφές, ότι η πολύτιμη εμπειρία που θα ληφθεί από τις προσπάθειες κάθε Εμπορικού Συλλόγου είναι η βασική παράμετρος για την τελική επιτυχία του προγράμματος.