Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, και Τουρισμού με θέμα «Η υπερδόμηση της Καλντέρας, και το πλήθος αυθαίρετων κατασκευών σ΄αυτή, είναι το αποτέλεσμα της διοικητικής ανικανότητας της Κυβέρνησης και του στρεβλού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που προωθεί».
Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αφορά στην υπερδόμηση και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στις περιοχές της Καλντέρας Σαντορίνης καθώς η παράνομη δόμηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και ομολογεί το Υ.Π.ΕΝ. δια στόματος γενικού γραμματέα, «είναι σχεδόν στο 100%, δηλαδή όση είναι η νόμιμη δόμηση, είναι σχεδόν και η παράνομη»
Η Καλντέρα της Σαντορίνης αποτελεί ακόμα μια περίπτωση των αυξημένων πιέσεων που δέχονται οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί από «επενδυτές» που με την ανοχή, κωλυσιεργία και διοικητική ανικανότητα της Κυβέρνησης κτίζουν όπως και όπου θέλουν, αδιαφορώντας για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αποκαλύπτουν το μέγεθος της αυθαιρεσίας και καταστροφής που συντελείται στην συγκεκριμένη περιοχή. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, στο νησί, το συνολικό εμβαδόν των αυθαίρετων κατασκευών για τους κύριους χώρους όλων των χρήσεων ανερχόταν ήδη από το 2020 στα 425.598 τ.μ., ενώ οι αυθαίρετοι βοηθητικοί χώροι κάλυπταν 336.083 τ.μ.. Η δομημένη επιφάνεια στο Ημεροβίγλι, ανά κάτοικο, φτάνει τα 278,62 τ.μ., εκ των οποίων τα 105,7 τ.μ. είναι αυθαίρετα. Στα Φηρά, ομοίως, φτάνει στα 245,16 τ.μ., με τα 67,61 τ.μ. αυθαίρετα, ενώ στην Οία τα 194,99 τ.μ., με τα 41,33 τ.μ. αυθαίρετα.
Ως εκ τούτου, η κ. Βέττα καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να εγκαταλείψουν την τακτική της νομοθέτησης με χρονικά κενά και «παραθυράκια», και της «αβλεψίας» στην εφαρμογή του νόμου, και να ασχοληθούν πραγματικά με το πρόβλημα, προστατεύοντας ουσιαστικά την επίμαχη περιοχή.
Επιπλέον, θέτει προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητήματα όπως η ανάγκη άμεσης εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Σαντορίνη, σύμφωνα με τις μελέτες φέρουσας ικανότητας του νησιού, καθώς και την ειδική εδαφομηχανική μελέτη για την αξιολόγηση της ασφάλειας των υφιστάμενων κατασκευών.
Τέλος, η Βουλευτής ερωτά σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να παρακολουθούνται οι αλλαγές στο δομημένο περιβάλλον της Καλντέρας και να είναι δυνατή η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας σε περίπτωση παρανομίας, καθώς επίσης και πώς θα κατεδαφίζονται οι παράνομες αυτές κατασκευές για να γίνει η αποκατάσταση της νομιμότητας.
Όπως τόνισε η Βουλευτής, χωρίς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν νοείται βιώσιμος και αειφόρος τουρισμός. Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που προωθείται από την Κυβέρνηση, μέσω νομοθετικών κενών, παρατυπιών και αποδυνάμωσης ελεγκτικών μηχανισμών, αφήνει ανοχύρωτο τον ελληνικό τουρισμό και υποσκάπτει το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.