Θύελλα αντιδράσεων σε ξενοδοχειακούς φορείς της χώρας έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης να επιβάλλει Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης για 12 χρόνια.
Την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την ανάλυση καθ΄ έτος και του συνολικού ποσού που θα καταβάλλουν τα ξενοδοχεία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το tornosnews.gr.
Το Τέλος θα επιβληθεί σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 12,6 ευρώ ανά τ.μ. σε επιχειρήσεις Εστίασης και Διασκέδασης 8 ευρώ ανά τ.μ., σε εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ., 8 ευρώ ανά τ.μ. σε εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ., 1,10 ευρώ ανά τ.μ. και σε οικίες 0,45 ευρώ ανά τ.μ.
Η ισχύς του ειδικού ανταποδοτικού τέλους τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης, δωδεκαετούς διάρκειας, θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2025 ενώ θα λαμβάνονται υπόψιν οι απαλλαγές και οι μειώσεις για τις ειδικές κατηγορίες (άποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους) με τις αντίστοιχες προβλέψεις που ισχύουν για τα δημοτικά τέλη. Το Τέλος θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών των εκάστοτε παρόχων ενέργειας.
Σε Υπηρεσιακό Σημείωμα των Διευθύνσεων Οικονομικών και Ανάπτυξης του δήμου υπάρχει σχετική εισήγηση σύμφωνα με την οποία προτείνεται η επιβολή ειδικού ανταποδοτικού Τέλους Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης προκειμένου ο Δήμος να ασκήσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητες με υψηλή επάρκεια, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με σειρά από έργα και παρεμβάσεις που κύριο γνώμονα έχουν τη βιωσιμότητα και την αειφορία της πόλης.
Όπως αναφέρεται σχετικά "η προ 15ετίας ενοποίηση των τριών πρώην Δήμων Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης σε έναν ενιαίο Δήμο, δημιούργησε νέες συνθήκες στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υποδομών της πόλης και της εν γένει καθημερινότητας των πολιτών. Ο επανακαθορισμός των πολιτικών του Δήμου σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας μίας σύγχρονης πόλης, όπως η περιβαλλοντικά ορθή και ωφέλιμη διαχείριση των απορριμμάτων, η ανάγκη για την εξοικονόμηση ενέργειας, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στις αντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, επιβάλλει αλλαγή στρατηγικής στην αντιμετώπισή τους και μιας ποιο ολιστικής προσέγγισης στις παραμέτρους που συνθέτουν τα ζητήματα της νέας εποχής.
Μία εκ των βασικών παραμέτρων είναι η εξεύρεση σταθερής χρηματοδότησης ενός σχεδίου που θα καλύπτει την ανάγκη απόκτησης νέων ελεύθερων χώρων για κοινόχρηστη και κοινωφελή αξιοποίηση, που όχι μόνο θα συντηρεί αλλά και θα δημιουργεί νέες, άκρως αναγκαίες υποδομές για την πόλη.
Προκειμένου για τη χρηματοδότηση και την εξεύρεση εναλλακτικών επιλογών, του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος απευθυνθήκαμε σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους και πιο συγκεκριμένα στην εταιρεία Deloitte Business Solutions S.A.
H Deloitte Business Solutions S.A. είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρισμένα δίκτυα επαγγελματικών υπηρεσιών και αποτελεί μία εκ των τεσσάρων κορυφαίων εταιρειών στον χώρο των ελεγκτικών φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Συγκαταλέγεται συστηματικά στις πρώτες θέσεις του χώρου παγκοσμίως σε πάνω από 150 χώρες.
Η Deloitte Business Solutions S.A. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου προχώρησε στην επεξεργασία δύο μοντέλων – σεναρίων για την εξεύρεση μεθόδων χρηματοδότησης που θα επιλεγούν από το δήμο ώστε να υλοποιηθεί ο επενδυτικός και αναπτυξιακός στόχος, με τρόπο δίκαιο και αναλογικό, να παρέχονται επωφελείς υπηρεσίες προς τους δημότες και να διατηρηθεί η οικονομική βιωσιμότητα και ευρωστία του δήμου στη λογική της ανταποδοτικότητας.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε την μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης".
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που υιοθετήθηκε με τις χρεώσεις που αναφέρονται παραπάνω ο δήμος θα συγκεντρώσει σε 12 χρόνια 116 εκατ. ευρώ ενώ θα υπολείπονται άλλα 35 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων ύψους 151,37 εκατ. Το δεύτερο σενάριο που αποκλείστηκε προέβλεπε την επιβολή Τέλους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 14 ευρώ ανά τ.μ. σε επιχειρήσεις Εστίασης και Διασκέδασης 10 ευρώ ανά τ.μ., σε εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ., 8,5 ευρώ ανά τ.μ. σε εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ., 1,10 ευρώ ανά τ.μ. και σε οικίες 0,45 ευρώ ανά τ.μ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο θα συγκεντρωθούν 132 εκατ. ευρώ και θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 19 εκατ. ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε προκρίθηκε το πρώτο σενάριο ενώ σημειώνεται ότι ο Δήμος θα καταφέρει να καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό στο τεχνικό του πρόγραμμα, από ιδίους πόρους, εθνικές ή υπερεθνικές χρηματοδοτήσεις εφόσον αυτές προκύψουν την επόμενη 12ετία.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, ελήφθη υπόψιν η νομική τεκμηρίωση και θέση της Ομότιμης Καθηγήτριας του Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Γλυκερίας Σιούτη και του νομικού συμβούλου του Δήμου, κύριου Αναστάσιου Ρήγα.
Αντίστοιχες αποφάσεις υπογραμμίζεται έχουν ληφθεί και από άλλους δήμους της χώρας όπως ο Δήμος Καλαμάτας που με την Απόφαση 9/2005 του ΔΣ έχει εγκρίνει τον καθορισμό πολιτιστικού τέλους, η οποία είναι εγκεκριμένη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης με την Απόφαση 241/2024 του ΔΣ έχει ήδη εγκρίνει τον καθορισμό δυνητικών τελών για το έτος 2025.
Σύμφωνα με το Υπηρεσιακό Σημείωμα των Διευθύνσεων Οικονομικών και Ανάπτυξης προκύπτει ότι από τα κατ΄ εκτίμηση 201.295 τ.μ. των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα προκύψει ετήσιο έσοδο 2.536.317 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 34%). Αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη 12ετία θα πληρώσουν πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα από τα κατ΄ εκτίμηση 293.730 τ.μ. των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης θα προκύψει ετήσιο έσοδο 2.349.840 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 31,6%) από τα κατ΄ εκτίμηση 39.776 τ.μ. των εμπορικών επιχειρήσεων άνω των 100 τ.μ. θα προκύψει ετήσιο έσοδο 318.208 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 4,3%) από τα κατ΄εκτίμηση 1.658 τ.μ. εμπορικών επιχειρήσεων κάτω των 100 τ.μ. θα προκύψει ετήσιο έσοδο 1.824 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 0,1%) και από τα κατ΄ εκτίμηση 4.932.882 τ.μ. θα προκύψει ετήσιο έσοδο 2.219.797 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των 5.469.341 τ.μ. θα προκύψει ετήσιο έσοδο 7.425.986 ευρώ.
Η κατανομή του ανταποδοτικού τοπικού τέλους βιώσιμης ανάπτυξης όπως προκύπτει από την ανωτέρω ενδεικτική εκτίμηση ισοσκελίζεται σε Ξενοδοχεία, Επιχειρήσεις εστίασης – καταστήματα και οικίες κατά 1/3 ανά κατηγορία.
Σύμφωνα με τον Δήμο τη 10ετία 2011-2021 ο μόνιμος πληθυσμός συνέχισε να αυξάνεται στις περιοχές του αυξάνεται σε αντίθεση με αυτόν της Χώρας που μειώθηκε. Ομοίως, σημειώνει ότι αυξανόμενος βαίνει κατ’ έτος και ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται και διαμένουν στο Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με αύξηση εσόδων για τα ξενοδοχεία αλλά και επιβάρυνση της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτο και μετά από μια δεκαπενταετία και πλέον «λειτουργίας» του ενιαίου Δήμου αφού πλέον εξετάστηκαν και δοκιμάστηκαν στην πράξη οι δομές και οι εγκαταστάσεις του, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και πλέον κρίνεται σκόπιμος και επιβεβλημένος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των κάτωθι έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Τέλος:
-Δημιουργία Κοινόχρηστων Χώρων και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης
Η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής και περιπάτου, πλατειών και λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων όπως και ο καθορισμός, κατασκευή και συντήρηση χώρων στάθμευσης αποτελούν αναμφίβολα πρωταρχικό στόχο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης με άμεσο θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία και ανάπτυξη των πάσης φύσεως καταστημάτων και ξενοδοχείων.
Στο πλαίσιο αυτο προκειμένου να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών με παράλληλη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, κρίνεται αναγκαίο να αποκτηθούν τα κάτωθι ακίνητα:
Α. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση οικοπέδου επιφανείας 5.500 τ.μ. στη θέση Πηγάδα Βούλας.
Β. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση οικοπέδου επιφανείας 3.600 τ.μ. στη θέση «Καζίνο» Βούλας. Με την απόκτηση του εν λόγω ακινήτου θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος κοινόχρηστος.
Γ. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση του ακινήτου «ΝΟΤΟΣ» επιφανείας 2.350 τ.μ. στη θέση Βούλα.
Δ. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση οικοπέδου επιφανείας 2.400 τ.μ. για χώρο Στάθμευσης επί της διασταυρώσεως των οδών Ιάσωνος και Ορφέως στη Βουλιαγμένη.
-Διοικητήριο
Απόκτηση με απευθείας αγορά ή απαλλοτρίωση έκτασης 18 περίπου στρεμμάτων για ανέγερση Διοικητηρίου προκειμένου να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επιφανείας περίπου 3.300 τ.μ., με υπόγειο πάρκινγκ 199 θέσεων επιφανείας 3.000 τ.μ. και υπόσκαφο αμφιθέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων 1200 θέσεων επιφανείας 4.000 τ.μ.
Οι δημοτικές υπηρεσίες είναι σήμερα διάσπαρτες σε επτά κτήρια στις τρεις δημοτικές ενότητες με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των κατοίκων, επιχειρηματιών κλπ. να απαιτεί πολλαπλές μετακινήσεις με επιπλέον χρόνο και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επιπλέον οι χώροι (γραφεία) είναι περιορισμένοι και στην πλειονότητά τους μη λειτουργικοί και προήλθαν από μετατροπές και επεμβάσεις σε υφιστάμενες δομές ενώ και οι θέσεις στάθμευσης είναι ελάχιστες και επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πέριξ των δημοτικών κτηρίων και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να είναι το Διοικητήριο «τοπόσημο» για τη πόλη και πόλος έλξης επισκεπτών με τα ανάλογα οφέλη από την αντίστοιχη προβολή. Σήμερα το Δημαρχείο – Διοικητήριο του Δήμου είναι ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, με παραχώρηση στον Δήμο μικρής διάρκειας.
-Μελέτη και κατασκευή σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου 12.000 τ.μ.
Ο Δήμος σήμερα διαθέτει λίγες και παλαιού τύπου ξεπερασμένες ως επί τω πλείστον, αθλητικές εγκαταστάσεις διασπαρμένες σε όλη της επικράτεια του Δήμου και αδυνατεί να υποστηρίξει τα απαραίτητα λειτουργικά για την πόλη προγράμματα μαζικού αθλητισμού για όλες τι ηλικίες (με αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων) καθώς επίσης είναι πρακτικά αλλά και τυπικά (για λόγους αδειοδότησης) αδύνατο να διοργανώσει ή και να φιλοξενήσει εθνικούς και διεθνείς αγώνες (στίβου, ποδοσφαίρου κλπ) παρά το γεγονός ότι η τουριστική προβολή και κίνηση του Δήμου μας απευθύνεται σε υψηλού επιπέδου επισκέπτες από όλο τον κόσμο με τα ανάλογα οφέλη για τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα της περιοχής.
Επομένως η κατασκευή ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου κρίνεται άμεσα ανταποδοτική για τους όλους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του Δήμου.
- Κατασκευή εγκαταστάσεων τοπικής διαχείρισης αποβλήτων σε χώρο του ΤΕΘΑ (Ταμείου Εθνικής Αμύνης) που έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθεί στο Δήμο και κατασκευή Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου στη Βάρη
Οι ανωτέρω υποδομές είναι άμεσα και ευθέως ανταποδοτικές για όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του Δήμου και με την ολοκλήρωσή τους
Α. Εγκαταστάσεις τοπικής διαχείρισης αποβλήτων (Green Farm )
Έχει ήδη υπογραφεί πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης οι οποίοι έχουν συμφωνήσει ότι, για την αξιοποίηση με τον πλέον βέλτιστο τρόπο της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, δια του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), παραχωρείται γήπεδο έκτασης 32.089,72 τ.μ., εντός του χώρου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής, ενώ η χρήση προβλέπεται ρητώς στο δημοσιευμένο σχέδιο νέου Π.Δ. για την προστασία του όρους Υμηττού.
Ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, σε ότι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ως έχει υποχρέωση, έχει θέσει στόχους οι οποίοι καλύπτουν τουλάχιστον αυτούς που έχουν τεθεί σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να αφορούν στο ποσοστό ανακύκλωσης και στο ποσοστό ανακύκλωσης βιοαποβλήτων.
Ήδη λειτουργούν από το Δήμο:
α) Εκτεταμένο δίκτυο διαλογής στην πηγή 6 ρευμάτων
β) Συνεργασία με ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στο Κορωπί (ΜΕΒΑ) για δημιουργία υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού
γ) Συνεργασία με ιδιωτική μονάδα για τα λοιπά ανεπεξέργαστα απόβλητα στον Ασπρόπυργο
Αποτέλεσμα των δράσεων αυτών είναι η, περίπου, κατά 36% εκτροπή από την ταφή των παραγόμενων στερεών αποβλήτων του Δήμου μας.
Τα παραπάνω, δύναται να επιτευχθούν με τις αντίστοιχες λειτουργίες στον ανωτέρω χώρο έκτασης 32 στρεμμάτων και ο Δήμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς όπως και από την Εθνική νομοθεσία για εκτροπή από την ταφή 60% έως το 2030.
B. Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο (Ο.Π.Σ)
Το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο (Ο.Π.Σ) Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χωροθετείται σε μερικώς δομημένο δημοτικό οικόπεδο έκτασης 1.601,59m2 που βρίσκεται στη Βάρη, στην περιοχή με το τοπωνύμιο «Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού» ( περιοχή «ΣΕΟ»).
Το ΟΠΣ Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα αποτελείται από δύο διακριτές δραστηριότητες οι οποίες και περιλαμβάνουν:
α)Το Πράσινο Σημείο το οποίο θα καλύπτει έκταση περίπου 400m2 επί του ως άνω οικοπέδου.
Στο ΠΣ θα παραλαμβάνονται και θα αποθηκεύονται προσωρινά ποσότητες Αστικών Στερεών Αποβλήτων προσκομιζόμενες από δημότες σε προ-διαλεγμένη μορφή και τύπο που θα προσδιοριστεί αναλυτικότερα ακολούθως, με σκοπό την προώθησή τους προς περαιτέρω διαχείριση (κατά προτεραιότητα ανακύκλωση) εκτός της εγκατάστασης.
β)Το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών το οποίο θα καλύπτει έκταση περίπου 880m2 επί του ως άνω οικοπέδου και θα αφορά σε διώροφη κτιριακή υποδομή συνολικής επιφάνειας 1.200m2. Στο Κέντρο θα παραλαμβάνονται ποσότητες μεταχειρισμένων αντικειμένων προσκομιζόμενες από δημότες σε προ-διαλεγμένη μορφή και τύπο που θα προσδιοριστεί αναλυτικότερα ακολούθως, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης προς τρίτους συνεργαζόμενους φορείς.
Συμπληρωματικά των ανωτέρω, προβλέπεται η διαμόρφωση επιπλέον χώρων, συνολικής έκτασης περίπου 320m2, προς κοινή εξυπηρέτηση των ως άνω κύριων δραστηριοτήτων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν χώρο ελιγμών οχημάτων φορτοεκφόρτωσης, χώρο εσωτερικής οδοποιίας, χώρο ζύγισης μέσω γεφυροπλάστιγγας κ.λπ.