ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Πιερία, Ι.Μ. Κίτρους, ΠΟΤΑΠ και ΑΠΘ αναδεικνύουν τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου”


Συνάντηση εργασίας, για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία”, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος και ο πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), κ. Γιώργος Καραλής, με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Καθηγητή, κ. Κυριάκο Υάκινθο και τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ευστράτιο Στυλιανίδη.

Στόχος της εφαρμογής αυτής αποτελεί η προβολή του θρησκευτικού πλούτου της Πιερίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφερειακής Ενότητας για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών της και της προσέλκυσης περισσότερων χρηστών τέτοιου είδους υπηρεσιών αλλά και τουριστών νέας γενιάς.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρύτερη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του ΠΟΤΑΠ και της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού. Παράλληλα, αναζητήθηκαν πεδία περαιτέρω συνεργασίας και επικοινωνίας στους παραπάνω τομείς μεταξύ της Π.Ε. Πιερίας και του ΑΠΘ με τη μορφή ανταλλαγής τεχνογνωσίας, κατάρτισης προγραμμάτων και υλοποίησης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τόνισε την πρόθεση της Π.Ε. Πιερίας και του ΠΟΤΑΠ να υποστηρίζει το έργο της τοπικής Εκκλησίας στην ανάδειξη και προβολή των προσκυνηματικών περιηγήσεων του νομού και επεσήμανε πως θα είναι συνοδοιπόροι σε όσες προσπάθειες δρομολογηθούν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο στο μέλλον για το καλό της Πιερίας. “Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η σημερινή επίσκεψη. Ξεκινάμε μια γόνιμη συνεργασία με ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως. Ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί στοιχείο ενότητας της κοινωνίας των ανθρώπων και ανάδειξης του πνευματικού πλούτου που κρύβει ο τόπος μας και θεωρώ ότι η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα συμβάλλει καθοριστικά στο πλαίσιο αυτό. Η επαυξημένη πραγματικότητα αποτελεί μια νέα πρόκληση για την τουριστική και πολιτιστική προβολή της Πιερίας” ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μαυρίδου.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Υάκινθος, αφού ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη, κα Μαυρίδου, για την αξιόλογη πρωτοβουλία της, τόνισε ότι το Α.Π.Θ., η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και ο ΠΟΤΑΠ ανοίγουν τον θρησκευτικό τουρισμό με έναν εμφατικό τρόπο και ότι η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και προτάσεων, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα συνεχιστεί και σε άλλα πεδία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου της Πιερίας.

Τέλος, ο επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα Μαυρίδου, για την εμπιστοσύνη προς το ΑΠΘ. Τόνισε τη σημασία των συνεργασιών μεταξύ των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπογραμμίζοντας πως η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα διεπιστημονικό αντικείμενο που γεφυρώνει τις επιστήμες της μηχανικής και της τεχνολογίας με τις ανθρωπιστικές σπουδές. “Παράλληλα, προσφέρει στο ευρύ κοινό την ιστορική πληροφορία με εύληπτο και διαδραστικό τρόπο, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους. Η ψηφιακή αποτύπωση των τοπικών οροσήμων που σχετίζονται με την πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία, καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης εφαρμογής για κινητές συσκευές, αναμένεται να ενισχύσουν την ενημέρωση και να αναβαθμίσουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον, αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.