ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Προσεχώς ξενοδοχείο | Διαγωνισμός για διατηρητέο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6

 

Επενδυτική ευκαιρία για νέο ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας, στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της περιοχής Συντάγματος – Παλαιάς Βουλής, «ανοίγει» η προκήρυξη επαναληπτικού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού από τον e-ΕΦΚΑ, που αφορά την εκμίσθωση του διατηρητέου νεοκλασικού κτηριακού συγκροτήματος στην οδό Βουλής 6, συνολικής επιφάνειας άνω των 1.800 τ.μ.

Το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί από τον μισθωτή ως ξενοδοχείο ή μη κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και πάντοτε εντός των επιτρεπομένων, όπως αυτές ισχύουν, χρήσεων και όρων δόμησης. Ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού, ορίζεται στο ποσό των 10.700 ευρώ.

Η μίσθωση θα έχει διάρκεια 30 ετών, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 10 έτη, ενώ ο ανάδοχος θα κληθεί να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση, το κόστος ανακατασκευής του ακινήτου, τα κόστη μελετών, αδειών και επιβλέψεων. Το οριστικό επενδυτικό πρόγραμμα θα υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ και θα εγκριθεί από την αρμόδια Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσίων του e-ΕΦΚΑ.

Ο ανάδοχος, πέρα από την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, υποχρεούται να διατηρεί πλήρες πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης για το ακίνητο, το οποίο θα υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους από τον e-ΕΦΚΑ, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας του μισθίου.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2025.

Πώς είναι το συγκρότημα των δύο διατηρητέων κτηρίων

Το ακίνητο αποτελείται από συγκρότημα δύο διατηρητέων κτηρίων, χαρακτηρισμένων ως έργο τέχνης. Το ένα κτήριο έχει πρόσοψη στην οδό Βουλής ενώ το άλλο έχει ανεγερθεί στο πίσω μέρος του οικοπέδου και επικοινωνεί με την οδό Λέκκα μέσω κοινόχρηστης στοάς. Τα δύο κτήρια επικοινωνούν μέσω αίθριου. 

Το κτήριο με πρόσοψη στην οδό Βουλής έχει συνολική μικτή επιφάνεια 784 τ.μ. (ανωδομή - ισόγειο, ημιώροφος, Α΄ & Β΄ όροφοι) και το εσωτερικό κτήριο έχει συνολική μικτή επιφάνεια 1.038,00τ.μ. (ανωδομή - ισόγειο, Α΄ & Β΄ όροφοι), αποτελείται από τέσσερα πανομοιότυπα επίπεδα, επιφάνειας 259,50τ.μ. έκαστο, ενώ άνωθεν του δεύτερου ορόφου υπάρχει σοφίτα.

Η κατασκευή του συγκροτήματος, χαρακτηριστικού δείγματος του νεοκλασικού ρυθμού, χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως αναφέρεται και στο κείμενο της από το 1986 κήρυξης του κτηρίου της πρόσοψης ως έργο τέχνης «..αποτελεί σημαντικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που το χαρακτηρίζει η συμμετρία στην όψη και η σαφήνεια των επιμέρους νεοκλασικών μορφολογικών στοιχείων. Είναι κτίριο μεγάλο σε όγκο, τριώροφο, λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές με αξιόλογα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία στην όψη, όπως οι παραστάδες στους άλλους ορόφους που φθάνουν μέχρι το γείσο της στέγης που κοσμείται με μια σειρά από γεισιπόδες, τα ανοίγματα (πλαισιώνονται άλλα με πλαίσια και άλλα με ψευδοπαραστάδες) που είναι σαν να στηρίζουν μικρό θριγκό. Οι εξώστες που είναι μαρμάρινοι με γλυπτά φουρούσια και καλοδουλεμένο χυτοσίδηρο κιγκλίδωμα. Τα πιο πάνω μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία προσδίδουν στο κτίριο συμμετρία και κομψότητα, στοιχεία χαρακτηριστικά του νεοκλασικού ρυθμού και το καθένα ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους συνθέτουν την έννοια του έργου τέχνης, σύμφωνα με το Ν.1469/50».

Το ακίνητο κατά την από το 1947 απόκτησή του από το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ ήταν μισθωμένο στο σύνολό του (11 μισθωτές). Ο τελευταίος μισθωτής σε ένα από τα ισόγεια καταστήματα της πρόσοψης αποχώρησε το 1995. Στο κτήριο Β΄ καθώς και σε τμήμα του εσωτερικού ακάλυπτου χώρου λειτουργούσε χαρτοποιία – χαρτοβιομηχανία (Αίγιον Α.Ε.) και τυπογραφείο (Ιωαν. Οικονόμου και Παν. Παληβογιάννη) από τις αρχές του 19ου αιώνα. Μετά την αποχώρηση των εν λόγω μισθωτών, παρέμειναν εντός του ακινήτου μηχανήματα που χρησιμοποιούσε η επιχείρηση του τυπογραφείου. Τα μηχανήματα αυτά κρίνονται ιδιαίτερα αξιόλογα και ενδεικτικά της τυπογραφικής τέχνης της εποχής αυτής.

Πηγή tornos.gr