Σελίδες

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Ελλάδα – Σαουδική Αραβία: Στρατηγική συνεργασία σε οικονομία και τουρισμό

 

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία σε βασικούς τομείς της πολιτικής και της οικονομίας, συμφωνήθηκε στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που συνεδρίασε στο κυβερνείο της Αλ Ούλα υπό την κοινή προεδρεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκηπα Διάδοχου και Πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Οι σχέσεις και η διμερής συνεργασία Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας έχουν αναβαθμιστεί σε στρατηγικές, μετά από την υπογραφή, το καλοκαίρι του 2022, της συμφωνίας σύστασης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου συμμετέχει και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, δεδομένου ότι η Επιτροπή Τουρισμού είναι μια από τις επτά Επιτροπές του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Τουρισμού συμφωνήθηκε, μεταξύ των δύο πλευρών, μια δέσμη πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού, προς υλοποίηση του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2024-2026.

Στόχος είναι η διευκόλυνση και η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών σε κοινές πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση workshop το 2025 με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτόρων των δύο χωρών, η διερεύνηση της δυνατότητας διοργάνωσης μίας κοινής διαφημιστικής καμπάνιας αεροπορικών εταιρειών για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης και ενός προγράμματος μετακλήσεως εργαζομένων σε ξενοδοχεία.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών, δίδοντας σημαντική περαιτέρω ώθηση στη διμερή συνεργασία της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία. Ας σημειωθεί ότι η τουριστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Ιούνιο, η υπουργός Τουρισμού  Ελλάδας και ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, Ahmed Al Khateeb, υπέγραψαν στη Βαρκελώνη, στο περιθώριο των εργασιών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, διμερές Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2024-2026, με έμφαση στους τομείς του βιώσιμου και πράσινου τουρισμού, της τουριστικής εκπαίδευσης, της ψηφιοποίησης, των ειδικών μορφών τουρισμού, της προώθησης των επενδύσεων, της αεροπορικής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολυμερές επίπεδο.