Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στους ευρωπαϊκούς φορείς αεροπορικών μεταφορών η πρόταση της Ομάδας Εργασίας για τα Παγκόσμια Τέλη Αλληλεγγύης (Global Solidarity Levies Task Force), η οποία στοχεύει την επιβολή επιπλέον τέλους στις αερομεταφορές, με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων για τη διεθνή ανάπτυξη.
Οι δύο βασικοί ευρωπαϊκοί θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου ο ACI Europe, που εκπροσωπεί τα αεροδρόμια, και η Airlines for Europe (A4E), που εκπροσωπεί τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες – ενώνουν τη φωνή τους με διεθνείς οργανισμούς, απορρίπτοντας την πρόταση ως λανθασμένη, άδικη και αντιπαραγωγική.
Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε: “Η φορολόγηση της αεροπορίας ισοδυναμεί με κοινωνικοοικονομικό αυτοτραυματισμό. Η πρόταση αγνοεί πλήρως τη μοναδική συμβολή του κλάδου στην οικονομική δραστηριότητα και τις θετικές κοινωνικές επιπτώσεις, όπως η μείωση της φτώχειας, η ισότητα των φύλων και η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Επιπλέον, αποδυναμώνει τη συλλογική μας προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές, απομακρύνοντας απαραίτητους πόρους από την πράσινη μετάβαση. Η αεροπορική συνδεσιμότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εύκολη πηγή εσόδων – αυτό είναι δείγμα πολιτικής μυωπίας”.
Από την πλευρά της, η Ουρανία Γεωργουτσάκου, γενική διευθύντρια της A4E, τόνισε: “Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές ήδη καταβάλλουν πολλαπλούς φόρους και περιβαλλοντικά τέλη, συμμετέχουν στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), ενώ επενδύουν σημαντικά σε νέα αεροσκάφη και βιώσιμα καύσιμα. Η προσθήκη ενός νέου τέλους στους επιβάτες της premium κατηγορίας θα εντείνει τις ανισορροπίες, θα αποδυναμώσει τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα αυξήσει το κόστος για όλους τους επιβάτες”.
Η πρόταση για Παγκόσμιο Τέλος Αλληλεγγύης στις αερομεταφορές στοχοποιεί άδικα την αεροπορία, παραγνωρίζοντας τον ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη, τη συνοχή και την ευημερία, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε αύξηση 10% στην αεροπορική συνδεσιμότητα οδηγεί σε αύξηση 0,5% του ΑΕΠ ανά κάτοικο, ενώ συσχετίζεται με μείωση της φτώχειας κατά 14%, αύξηση κατά 9% στην ποιοτική εκπαίδευση, κατά 19% στην ισότητα των φύλων και κατά 8,5% στις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
Ο ευρωπαϊκός αεροπορικός κλάδος έχει δεσμευθεί να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές CO₂ έως το 2050, ωστόσο το απαιτούμενο επενδυτικό κεφάλαιο υπολογίζεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η ανακατεύθυνση των χρηματοδοτικών πόρων από την πράσινη μετάβαση προς φορολογικά ταμεία υπονομεύει αυτή τη στρατηγική.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας καλούν τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη στρατηγική σημασία της αεροπορικής συνδεσιμότητας και να αποφύγουν μέτρα που αντί να ενισχύουν την αειφορία και την ανάπτυξη, δημιουργούν εμπόδια στην επίτευξη των κοινών παγκόσμιων στόχων.