ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 23 Μαΐου 2026

“Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” από το Υπουργείο Πολιτισμού

 


Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει από τις 21 έως τις 24 Μαΐου 2026 την επικοινωνιακή δράση “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”, με εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα σε όλη τη χώρα.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η δράση συνδέεται με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Οι “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2012 σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες και σταδιακά επεκτάθηκαν, με τη συμμετοχή το 2025 φορέων από 35 Περιφερειακές Ενότητες.

Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργείου στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Ο συντονισμός πραγματοποιείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, φυτεύσεις χώρων και καλλιτεχνικά δρώμενα. Παράλληλα, μέσω του προωθητικού υλικού της εκστρατείας θα παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και το περιεχόμενο της δράσης.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 46 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 43 Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και πέντε Μουσεία ΝΠΔΔ.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με Δήμους, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία, συνεταιρισμούς πολιτών και εθελοντές.

Το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι για τη συμμετοχή στις δράσεις απαιτείται προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στις αρμόδιες διοργανώτριες υπηρεσίες.