ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα ΚΥΑ επαναπροσδιορισμού της αναλογίας εργαζόμενων-μαθητευόμενων στον τουρισμό






Μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πολιτική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για την αναβάθμιση του ήπιου και αποκεντρωμένου τουριστικού μοντέλου και την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

“Η φετινή άνοδος του τουρισμού δεν είναι μόνο συγκυριακή, καθώς συνοδεύεται από μια αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων και δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη σημασία και την αξία στρατηγικών επενδύσεων στον τουρισμό. Όπως για παράδειγμα μία πολύ μεγάλη επένδυση, αυτή της Mirum Hellas στον Αγ. Νικόλαο, 600 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις αρχές Αυγούστου και πολλές άλλες, πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 


Αποτέλεσμα εικόνας για 'Νέα ΚΥΑ επαναπροσδιορισμού της αναλογίας εργαζόμενων-μαθητευόμενων στον τουρισμό


“Θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Όμως, στην Κρήτη έχει ανοίξει ήδη ένας δρόμος, θα έλεγα εναλλακτικός, τον οποίο, πρέπει να τον καταλάβουμε και να τον προσεγγίσουμε. Ένας δρόμος για την αναβάθμιση του ήπιου και αποκεντρωμένου τουριστικού μοντέλου. Του μοντέλου που είναι σε άμεση επικοινωνία με τον πολιτισμό του τόπου, με τις συνήθεις του τόπου, με την κουλτούρα του τόπου, με τις αξίες του τόπου, με την κρητική κουζίνα, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το μοναδικό τοπίο του νησιού, με το αναπτυσσόμενο δίκτυο αγροτουρισμού. Το μοντέλο αυτό θα στηριχτεί με συγκριμένο σχέδιο, καθώς η ανάπτυξή του παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. 

Και επειδή για μας τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας, επιτρέψτε μου εδώ, να αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους στην Κρήτη. Kαι είναι αυτό της αδήλωτης εργασίας και ειδικότερα της μαθητείας στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων ανά επιχείρηση. Επίσης, είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις.

Σήμερα η κυβέρνησή μας προετοιμάζει μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων-μαθητευόμενων. Επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα, ενώ μελετάμε, επίσης, και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης. 

Διότι για εμάς, φίλες και φίλοι, η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη μόνο στους αριθμούς και στα κέρδη των επιχειρήσεων χωρίς να αντανακλάται και στην αναβάθμιση της ποιότητας της εργασίας και φυσικά στην επέκταση του αριθμού των θέσεων της εργασίας. Όλες μας, λοιπόν, οι προσπάθειες στοχεύουν στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. 

Γι’αυτό και βάλαμε ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Οι επιχειρήσεις που ενισχύονται από το ΕΣΠΑ, και είναι πολλές, διότι καταφέραμε -και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό- εκεί που η χώρα ήταν τελευταία στην απορροφητικότητα σήμερα να είναι πρώτη και να έχουμε απορροφήσει το 100% στο προηγούμενο πρόγραμμα και να πηγαίνουμε ‘σφαίρα’ και στο νέο πρόγραμμα, στην νέα περίοδο, οι επιχειρήσεις, λοιπόν, όλες που ενισχύονται, υποχρεούνται να διατηρούν ή να ενισχύουν τις θέσεις εργασίας. Ενώ, με διάταξη που φέραμε πρόσφατα στη βουλή, οι επιχειρήσεις που διεκδικούν κρατική ενίσχυση υποχρεούνται να τηρούν την εργατική νομοθεσία. Γι’αυτό και στηρίζουμε επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καλύπτοντας το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος για το πρώτο διάστημα.

Για αυτό λοιπόν εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα. Είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία, σέβεται το φυσικό περιβάλλον, σέβεται τον τόπο, σέβεται τους κανόνες και νόμους που ισχύουν σε αυτό τον τόπο. Εμείς δεν είμαστε με τους λογής εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη. Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρέτησαν. 

Εμείς στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν, αλλά να στηρίξουν τον τόπο, να στηρίξουν τους ανθρώπους του τόπου, να στηρίξουν τις αξίες του τόπου”