Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Λευκωσία : Μία πρωτεύουσα χωρίς τουρίστες


Αν και διοικητικό κέντρο με ιστορικά αξιοθέατα, όπως το αρχαιολογικό μουσείο και τα ενετικά τείχη, η Λευκωσία σε αντίθεση με άλλες πρωτεύουσες στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκόσμια δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αναδειχθεί τουριστικά.
Διαχρονικά απορροφά μόνο το 5-6% του συνόλου των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο, ενώ λιγότερες είναι οι διανυκτερεύσεις τουριστών που φιλοξενεί σε αδειούχα καταλύματα.
Με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων η Λευκωσία είδε μια μικρή αύξηση στις μονοήμερες επισκέψεις τουριστών, οι οποίοι ωστόσο το απόγευμα επιστρέφουν στις βάσεις τους και στις παραλίες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ποσοστό των αφίξεων που απορρόφησε κάθε πόλη το 2015, η Λευκωσία απορρόφησε μόλις το 6,4% των αφίξεων, ενώ διαχρονικά –όπως αναφέρθηκε– το ποσοστό κυμαίνεται από το 5 έως το 6%.
Στοιχεία του ΚΟΤ για το 2016 που εξασφάλισε ο «Π» αναφέρουν πως την περσινή χρονιά η πρωτεύουσα απορρόφησε ποσοστό 5,3% των αφίξεων. Το 2016 το ποσοστό διανυκτερεύσεων τουριστών σε αδειούχα τουριστικά καταλύματα της Λευκωσίας –και της περιφέρειάς της– ανήλθε μόλις στο 2% του συνόλου των διανυκτερεύσεων!
Οι προσπάθειες δε που καταβάλλονται για τοποθέτηση της Λευκωσίας στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου από διάφορους φορείς «υποσκάπτονται» σε κάποιο βαθμό και από τον μικρό αριθμό κλινών που διαθέτει η πρωτεύουσα. Η Λευκωσία, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΟΤ με αναφορά το τέλος Απριλίου του 2017, διαθέτει μόλις 2.601 κλίνες από σύνολο 84.448 κλινών που είναι η δυναμική όλη της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου.
Από αυτές, οι 2.445 κλίνες αφορούν ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, το σύνολο των ξενοδοχειακών κλινών παγκύπρια ανερχόταν στο τέλος Απριλίου στις 53.554. Στη Λευκωσία, αν και πρωτεύουσα, λειτουργεί μόλις ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων από τα 25 συνολικά που διαθέτει η Κύπρος και μόλις δύο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων από τα συνολικά 57 που λειτουργούν παγκύπρια.
Ως αποτέλεσμα, ακόμα και όταν η Λευκωσία φιλοξενεί μεγάλα συνέδρια, λόγω του Συνεδριακού Κέντρου, δεν φιλοξενεί πολλούς από τους συνέδρους τους, οι οποίοι συχνά μένουν σε ξενοδοχεία άλλων πόλεων.
Πηγή:tourismtoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου