ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Οι εργασίες του 2ου Greek TourismWorkshop στην Τεχεράνη


Με τη συμμετοχή 167 τουριστικών πρακτόρων, TourOperators και εκπροσώπων των ΜΜΕ του Ιράν ολοκληρώθηκαν πρότινος  οι εργασίες του 2ου Greek TourismWorkshop στην Τεχεράνη, το οποίο είχε στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής αγοράς του Ιράν για την Ελλάδα και την ενίσχυση της ροής επισκεπτών υψηλού εισοδήματος προς τη χώρα. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού οι εταιρείες Mideast Travel Worldwide και TourismToday.

 Η φετινή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο πολυτελές EspinasPalace, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της περσινής, αποσκοπώντας στην έτι περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού προορισμού, φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες ξενοδόχους και αεροπορικές εταιρείες με τους Ιρανούς TourOperators, πράκτορες και facilitators. Μετά το πέρας των B2B συναντήσεων, όπου διενεργήθηκαν πλέον των 395 ραντεβού, ακολούθησε επίσημο δείπνο στο οποίο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η αν. Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Αντώνης Καμπουράκης και υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών και Ιστορικών Μουσείων του Ιράν. Υπογραμμίζεται ότι η εκδήλωση που είχε την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, διεξήχθη στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Τεχεράνης, όπου συμμετείχε ο ΕΟΤ. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία διεξαγωγής του 2ου Greek TourismWorkshop στην Τεχεράνη ήταν στις 12 Ιανουαρίου, αλλά αυτή άλλαξε κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράν προς τους διοργανωτές.

Επισημαίνεται ότι από ελληνικής πλευράς στο 2ο Greek TourismWorkshop στην Τεχεράνη συμμετείχαν, οι ξενοδοχειακοί Όμιλοι : CostaNavarino, Grecotel, AthenaeumIntercontinental, DivaniCollection, Domotel, AstirPalace, GrandResortLagonisi, AthensPlaza, AthensLedra, Titania, Porto CarrasResort, RodosPalace, CapsisOutofBlue, η Aegean Airlines και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Τους προορισμούς τους παρουσίασαν στο ιρανικό τουριστικό κοινό οι περιφέρειες Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου.

Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης καταγράφεται η έντονη διάθεση των Ιρανών για τη διεξαγωγή ταξιδιών στην Ελλάδα, ενώ όπως τόνισαν οι Ιρανοί πράκτορες αναμένεται ραγδαία άνοδος των requests για ταξίδια στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για πάνω από 20.000 επισκέψεις. Το 2015 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 3.000 περίπου Ιρανοί τουρίστες, ενώ με βάση τα δεδομένα της ζήτησης η κίνηση θα ανέλθει σε πενταψήφια νούμερα το 2016, εφόσον επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης VISA, δεδομένο που ήδη έχει επιτευχθεί σύμφωνα με την αναφορά στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Επίσης στα αξιοσημείωτα του 2ου Greek TourismWorkshop αποτυπώνεται το έντονο ενδιαφέρον της Aegean Airlines για τη διενέργεια καθημερινών πτήσεων την περίοδο του καλοκαιριού από την Τεχεράνη προς την Αθήνα, (από 3 που είναι σήμερα σταδιακά οι πτήσεις θα γίνουν 5 και μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι η πτήση θα γίνει καθημερινή), ενώ παραμένει ενεργή και η σπουδή της ιρανικής Mahan Air για αύξηση των πτήσεων της προς την Αθήνα τη θερινή σεζόν. Ταυτόχρονα υπάρχουν ήδη σκέψεις για τη διενέργεια απευθείας πτήσεων προς την Κρήτη,την Ρόδο και την Θεσσαλονίκη. Παράλληλα και η IranAirπου εν συνόλω έχει παραγγείλει 114 νέα αεροσκάφη μελετά την ελληνική αγοράγια τη διενέργεια δρομολογίων. Στα χαρακτηριστικά της ιρανικής αγοράς σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2014, (Πρωτοχρονιά των Ιρανών), μετακινήθηκαν εντός και εκτός Ιράν 25 εκατ. ταξιδιώτες. Επιπλέον, η δαπάνη των Ιρανών τουριστών στις χώρες που επισκέπτονται, ανήλθε το 2010 σε περισσότερα από 15 δισ. δολάρια.


Στο πλαίσιο της ομιλίας της στο επίσημο δείπνο η αν. Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους δυο λαούς, γεγονός που διεφάνη και με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, καλώντας τους Ιρανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ακολούθως ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τουρισμό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος στον χαιρετισμό του ανέλυσε τις δυνατότητες του Ελληνικού προορισμού αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που ελκύουν τον Ιρανό τουρίστα (π.χ.shopping, νυχτερινή ζωή-διασκέδαση, ελληνικά νησιά, γαστρονομία, πολιτιστικές διαδρομές, δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες, προγράμματα AllInclusive, κ.α.).