ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Aegean Airlines: μετά την εξαγορά της Olympic Air, εξοικονόμηση 35 εκατ. σε 18 μήνες και επιστροφή στα κέρδη σε βάθος διετίας


Σε συρρίκνωση της Aegean Airlines, η οποία θα διατηρήσει το μισό της μέγεθος, καλύπτοντας μόνο εσωτερικά δρομολόγια, θα οδηγήσει πιθανή απόρριψη, από τις αρμόδιες αρχές του σχεδίου εξαγοράς της Olympic Air. «Θα ακυρωθούν οι προσπάθειες ετών, ενώ η εταιρεία θα γυρίσει στις ρίζες της με τη μορφή που είχε όταν ξεκίνησε, εάν δεν υλοποιηθεί τελικώς η συμφωνία εξαγοράς της Olympic Air» δήλωσε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτ. Βασιλάκης.
Στην ίδια λογική ο κ. Βασιλάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μπορεί η εξαγορά της Olympic Air να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, ωστόσο εάν οι δύο εταιρείες συνεχίσουν να πετούν με τα σημερινά δεδομένα, αυτές απλώς θα συρρικνωθούν δραματικά, με αποτέλεσμα οι απώλειες σε θέσεις εργασίας να είναι πολύ μεγαλύτερες. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι μόλις η Olympic Air μετατραπεί σε θυγατρική της Aegean Airlines, το ιπτάμενο προσωπικό στην πλειονότητά του δεν θα επηρεαστεί με δεδομένο μάλιστα ότι στόχος είναι η διατήρηση 48-50 αεροσκαφών στη νέα εταιρεία (50 διαθέτουν σήμερα οι δύο εταιρείες μαζί). Οι διοικητικές, εμπορικές και οικονομικές υπηρεσίες αναμένεται να ενοποιηθούν, από όπου και θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες περικοπές προσωπικού.
Η εξοικονόμηση πόρων για την Aegean, ως αποτέλεσμα του περιορισμένου κόστους ανά μονάδα παραγωγής, εκτιμάται σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη ότι θα διαμορφωθεί στα 30-35 εκατ. ευρώ σε βάθος 18 μηνών. Στελέχη της εταιρείας τονίζουν ότι στόχος είναι σε βάθος διετίας η εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία, γεγονός που θα οδηγήσει και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η νέα μορφή της εταιρείας θα διαθέτει πλέον πτήσεις με βελτιωμένη διασύνδεση μεταξύ άγονων γραμμών και προορισμών του εξωτερικού, καθώς όπως επισήμανε ο κ. Βασιλάκης θα μπορούν να προγραμματιστούν καλύτερες ανταποκρίσεις. Με τη συμφωνία διασφαλίζεται, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, η πλήρης κάλυψη του εσωτερικού δικτύου της χώρας, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα επέκτασης του εξωτερικού δικτύου τόσο από την Αθήνα όσο και από την περιφέρεια.
Ο κ. Βασιλάκης δεν έκρυψε τη βιασύνη του όσον αφορά την άμεση εξέταση του φακέλου από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ εκτίμησε ότι το νέο σχήμα θα είναι έτοιμο πέντε έως επτά μήνες μετά την απόφαση της Ε.Α. «Δεν μας απασχολεί εάν θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή ή την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά μόνο να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία» δήλωσε. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τυχόν εκτόξευση των τιμών των εισιτηρίων ο κ. Βασιλάκης αφού υποστήριξε ότι αυτές ήδη είναι χαμηλές, σημείωσε ότι αύξηση των ναύλων θα οδηγήσει σε δραματική μείωση της ζήτησης γεγονός που δεν εξυπηρετεί την εταιρεία. Παράλληλα εμφανίστηκε ανοιχτός στο να δεσμευτεί, εάν διατυπωθεί σχετικό αίτημα από τις αρμόδιες αρχές, για διατήρηση των ναύλων στα σημερινά επίπεδα, όπως είχε δεσμευτεί και κατά την απόπειρα συγχώνευσης με την Olympic Air στα τέλη του 2010.
Η κρίση, που περιορίζει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, και οι υψηλές τιμές πετρελαίου αποτελούν τους βασικούς λόγους της σημαντικής κάμψης της ζήτησης της αγοράς εσωτερικού. Η επιβατική κίνηση στο εγχώριο δίκτυο έχει περιοριστεί από το 2009 κατά 30% ενώ η αξία της εσωτερικής αγοράς κατά 45%. Το υψηλό κόστος χρήσης του ΔΑΑ αλλά και η αποστροφή των ξένων προς την Αθήνα λόγω των επεισοδίων έχουν περιορίσει σημαντικά και την κίνηση εξωτερικού, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική αεροπορική αγορά.
Kathimerini.gr